Nieuws:

Interview met een BOA: "Je maakt het verschil"

Door: Sam Bennis | 28 mei 2020 - 11:08
Interview met een BOA: "Je maakt het verschil"

De WiNHN organisaties hebben regelmatig vacatures voor BOA’s. Maar wat houdt het werken als BOA precies in? Ik sprak over het vak met Betje van der Made: een ervaren BOA met werkervaring bij verschillende organisaties.

Hi Betje! Vertel eens: waarom ben jij eigenlijk BOA geworden?
Jaren lang heb ik, in dienst van de gemeente, met veel plezier gewerkt bij het Breda’s museum. Toen er daar bezuinigd moest worden mochten de medewerkers kiezen wat zij wilden gaan doen. De gemeente steunde ons daarin. Als kind wilde ik al politieagent worden, maar na mijn goede ervaringen in dienst van de gemeente wilde ik daar eigenlijk niet weg. Na goed overleg werd mij een functie als Handhaver aangeboden. Ik had er toen nog nooit van gehoord. Na 4 dagen snuffelstage wist ik het zeker: dit is wie ik ben!

Wat houdt het werken als BOA nou eigenlijk precies in?
Het is geen zwart-wit werk. Je hebt een goede mensenkennis nodig en je moet verder kunnen kijken dan naar wat er voor je neus gebeurt. Kijken en luisteren is heel belangrijk. Een bon uitschrijven kunnen we allemaal, maar juist het gesprek aan gaan met de mensen maakt dat je een goede BOA bent.

Je hebt veel ervaring opgedaan de afgelopen jaren. Waar heb je allemaal gewerkt?
Ik ben begonnen bij Handhaving Breda. Daar heb ik een werken-leren traject gevolgd. Dat was wel een zware periode, maar ik heb daar écht geleerd wat het is om een goede BOA te zijn; meer dan gewoon wat boetes uitschrijven. Na 4 jaar leerde ik mijn huidige partner kennen en ben ik naar het noorden verhuisd.

Hier kreeg ik een baan aangeboden bij de gemeente Langedijk. Zij hadden nog niet eerder met BOA’s gewerkt en ik kreeg de kans om te laten zien dat een BOA écht verschil kan maken. In die tijd begon ook de fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk vorm te krijgen, dus ik pendelde tussen beide gemeentes heen en weer. Hier heb ik anderhalf jaar met veel plezier gewerkt!

Daarna kreeg ik de kans om bij gemeente Den Helder aan de slag te gaan als BOA coördinator. Deze kans kon ik niet laten schieten. Helaas bleek de functie toch niet overeen te komen met wat ik zoek in mijn werk. Ik miste het sociaal contact van een kleine gemeente als Langedijk. Dus toen ik een baan aangeboden kreeg bij gemeente Hollands Kroon ben ik die uitdaging aangegaan. Zij zochten een ervaren BOA die zelfstandig kon werken. Ondanks de raakvlakken die mijn werk daar had met hoe het bij gemeente Langedijk was, miste ik toch iets. Zodoende ben ik bij gemeente Stichtse Vecht terecht gekomen. Hier ben ik nu coach van de jongere BOA’s en zit ik helemaal op mijn plek. Ik mag mijn kennis doorgeven aan de nieuwe generatie en kan op die manier weer het verschil maken.

Als BOA gaat je werk altijd door. Hoe is het om te werken in de weekenden, avonden en op feestdagen?
Voor mij is dat geen probleem, maar ik zie wel bij collega’s dat het niet altijd even makkelijk is. Vaak heeft dit te maken met kinderen en partner. De meeste gemeentes werken met roosters waarin je aan kunt geven wat voor jou het beste uitkomt. We proberen zo veel mogelijk rekening met elkaars agenda te houden.

Veel mensen denken dat je als BOA alleen maar bekeuringen uitschrijft. Maar hoe is het eigenlijk om een boete uit te delen?
Eigenlijk doe ik dit liever helemaal niet, maar helaas kun je soms niet anders. Ik probeer het altijd eerst op een andere manier op te lossen. Bijvoorbeeld door mensen goed te informeren over wat waar mag en wat niet. Ook het gesprek aangaan of eerst een waarschuwing geven kan helpen. Als dit allemaal niet werkt moet je helaas wel overgaan tot bekeuren.

Hoe verloopt de samenwerking tussen kantoorpersoneel van een gemeente en ‘de mensen op straat’?
Dit is bij iedere gemeente anders. De ene gemeente is heel erg blij met je en bij andere gemeentes verloopt het contact stroef. Het is dan mijn taak om daar iets aan te veranderen. Laten zien dat je elkaar nodig hebt en contact maken! Dat maakt mijn werk juist zo leuk.

Wat vind je van het salaris?
Op dit moment heb ik geen klagen over mijn salaris. Echter zie ik wel een wildgroei aan salarissen. De ene gemeente schaalt je in in schaal 5 en de andere gemeente in schaal 9. Natuurlijk tellen je jaren ervaring en opleidingen mee, maar er mag van mij wel een strakkere lijn in komen.

Wat vond je de leukste gemeente om voor te werken?
Oei, dat is een lastige vraag! Bij elke gemeente heb ik wat geleerd en ben ik gegroeid tot de BOA die ik nu ben. Breda was pittig, daar stond structuur en integriteit op één.

Bij gemeente Langedijk voelde ik mij heel erg gewaardeerd en had ik echt top collega’s. Dit zal altijd een gemeente zijn waar ik naar terug zal gaan als ze me vragen!

Tot slot: is er nog iets wat je zelf toe wilt voegen?
Als BOA moet je altijd bereid zijn om te leren. Zo leer je om verder te kijken dan alleen maar naar wat er voor je neus gebeurt. Blijf jezelf ontwikkelen en blijf je blik verbreden. Er gebeurt elke dag wel iets nieuws in deze wereld en het is aan jou als handhaver om daar iets mee te doen. Je bent een BOA of je bent het niet. Het zit in je, 24 uur per dag en 7 dagen per week.

Enthousiast geworden van het verhaal van Betje? Gemeente Hoorn heeft 2 vacatures voor BOA! Reageren kan tot en met 7 juni.